Ketua Polis Negeri Datuk Abdul Rahim Hanafi berkata sejumlah 16 kes telah selesai dan tujuh daripadanya dikenakan penalti berjumlah RM15,555.80 kepada individu bertanggungjawab manakala selebihnya dalam proses tindakan.
“Bagi sembilan daripada kes yang telah selesai, satu kes dihapus kira, satu kes diberi surat teguran, satu kes melibatkan anggota bersara, satu kes dikenakan tindakan tatatertib dan lima kes ditutup,” katanya kepada pemberita ketika menghadiri Perhimpunan Ikrar Bulanan di Ibu Pejabat Polis Kontinjen negeri hari ini.
Katanya, Jabatan Logistik dan Pengurusan diarah mengkaji peraturan sedia ada berkaitan pengurusan aset sebagai langkah penambahbaikan dan mengawal kes seumpama itu daripada berulang.
Beliau mengingatkan tindakan tatatertib akan dikenakan ke atas pegawai dan anggota yang menyebabkan kehilangan aset sama ada berpunca daripada kecuaian, penipuan atau kecurian.
Dalam perkembangan lain, Abdul Rahim berkata polis telah merekodkan keterangan empat individu berhubung insiden Pusat Khidmat Masyarakat Ketua Umno Bahagian Permatang Pauh dibaling ‘molotov cocktail’, yang dilapor Jumaat lepas.
Katanya, motif kejadian masih dalam siasatan.
“Tiada saksi melihat kejadian itu. Kawasan terlibat pula tiada kamera litar tertutup dan polis percaya ia dilakukan pada waktu tengah malam atau awal pagi ketika hari gelap,” katanya-trp