Monday, May 17, 2010

DUNGUN: NAK BELI GULA KENA TUNJUK SURAT NIKAH

Apa ke jadahnye...
krisis gula semakin meruncing di Terengganu.
perkara ini berlarutan sekian lama
namun kementerian berkenaan buat pekak
rakyat mengeluh dah tak tahan
samapai nak beli gula kena tunjuk surat nikah..
ini kes..melampau (omputih kata too much!)
Harga gula pun suka-suka letak..bukannya 1.60 sekampit lagi.
Krisis bekalan gula ni bukan sahaja di Terengganu bahkan hampir seluruh negara!
lepas tu ada pulak cadangan nak tarik balik subsidi...
ni.... yang kontrol gula janganlah cekik darah!

Siti Marsilla menunjukkan kad pengenalan dan sijil nikah yang terpaksa ditunjukkan untuk membeli gula di Dungun, semalam.

16 Mei - Tunjuk kad pengenalan dan surat nikah untuk membeli sekilogram gula!

Bunyinya seperti jenaka. Namun itulah yang perlu dilalui oleh seorang pengguna di daerah ini ekoran krisis gula yang meruncing kebelakangan ini.

Dalam kejadian kira-kira pukul 5 petang itu, Siti Marsila Sheikh Abdul Rahim, 24, bersama suaminya Mohd. Faizul Hashim, 28, keluar ke bandar Dungun untuk mendapatkan bekalan gula yang semakin sukar diperolehi.

Pada awalnya, Mohd. Faizul ke sebuah kedai runcit di bandar Dungun untuk mendapatkan sekilogram gula namun setelah menunggu hampir sejam, dia terkejut dengan tindakan peniaga kedai runcit itu yang memintanya menunjukkan kad pengenalan.

"Suami saya yang hairan dengan tindakan peniaga berkenaan terus menunjukkan kad pengenalan tetapi terkejut apabila peniaga itu memaklumkan pula dia hanya menjual gula kepada rakyat Terengganu sahaja.

"Memandangkan nombor kelahiran (03) tertulis di kad itu yang menunjukkan dia berasal dari Kelantan, peniaga itu tidak mahu menjual gula kepada suami saya,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Tambah Siti Marsila, mereka kemudiannya pergi ke kedai lain dan berdepan dengan insiden yang lebih memeranjatkan.

Jelasnya, dia yang terpaksa berbaris panjang di kaunter bayaran terkejut kerana peniaga itu memaklumkan dia tidak boleh membeli gula kerana "masih kanak-kanak".

"Ia mungkin kerana tubuh saya agak kecil dan kelihatan seperti kanak-kanak namun setelah saya memaklumkan bahawa saya telah berkahwin, lain pula yang diminta oleh peniaga itu.

"Dia mahu saya tunjukkan surat nikah untuk membuktikan saya telah berkahwin dan layak membeli sekilogram gula dan bukannya daripada sindiket membeli gula," jelasnya yang amat kecewa dengan kejadian itu.

Tambahnya, bagi mendapatkan sekilogram gula, dia dan suami terus pulang ke rumah untuk mengambil surat nikah walaupun masih bingung mengapa perkara itu mesti berlaku.

Ujar Siti Marsila, setelah membawa surat nikah berkenaan, barulah dia diberikan sekilogram gula - pembelian yang paling sukar dalam hidupnya selama ini.


No comments:

Post a Comment

halaman